Intelligent redigering med Power Apps Studio

Microsoft Dynamics 365 är utvecklat för samarbete och struktur.Allt från affärsmöjligheter och kundprofiler till ärendehantering och olika former av strukturerad information hanteras med fördel i denna flexibla plattform.

Dynamics 365’s plattform öppnar upp stora möjligheter till effektivt arbete, bland annat med förmågan att dynamiskt anpassa lösningar i Power Platform. Plattformen erbjuder användaren att genom kreativitet och logik använda kodspråket Power Fx med målet att höja effektiviteten i verksamheten. Men hur går man tillväga som obekant till kodspråket?

Linn Johansson

Amanzias Linn Johansson skriver nedan om hur du enkelt och smidigt kan utnyttja Microsofts nya redigeringsverktyg i Power Apps Studio för att få hjälp med kodspråket Power Fx. Denna möjlighet kom som en nyhet under februari och har som syfte att förenkla formelskrivning i Power Platform. För de som anser kodskrivning vara ett oöverstigligt hinder ger redigeringsverktyget i Power Apps Studio ett format som påminner mer om hur en syntax jobbas med i Excel. På så vis blir arbetet i Power Apps mer användarvänligt och därmed tillgängligt för fler användare.

Läs mer nedan där verktyget utforskas av Linn och följ med i hennes steg för att själv skapa dig möjligheten att använda Power Apps Studio och på så vis höja kvaliteten i Power Platform.

Intelligent redigeringsupplevelse med Power Apps Studio 

Vare sig du är en helt ny användare i Power Apps eller obekant med kodspråket Microsoft Power Fx finns det nu hjälp i Microsofts nya release i Power Apps Studio. En förhandsversion har varit ute sedan den 8 augusti 2021 men verktyget har nu blivit tillgängligt för allmän användning under februari 2022.

Microsoft Power Fx är det kodspråk som används i bygget av appar i Microsoft Power Apps. Syftet med språket är att underlätta för användaren att manipulera data efter behov, och med friare tyglar anpassa lösningen till sina egna idéer.För nya användare kan det ta tid att lära sig formelspråket och att på ett bekvämt sätt bygga sin lösning. Microsoft har därför utvecklat ett hjälpmedel med hjälp av AI som gör det möjligt att använda ett mer lättförståeligt språk och som ger förslag på hur du skall skriva din formel korrekt.

Hur vi genererar Power FX formler från exempel. 

1. Ladda upp data

Öppna din Canvas App. Från dataverse kan vi ladda upp den data vi vill använda. I mitt fall har jag valt att använda mig av data från entiteten Konton.

Längst till höger på vår arbetsyta ser vi vårt Galleri ”TemplateGalleryList1”där det finns fler egenskaper vi kan jobba med. Vi har en flik som heter Idéer.  Detta är Microsofts nylanserade verktyg för att ge förslag till formler att använda.

2. Manipulera din data

När du markerar den text du vill manipulera kommer en ruta dyka upp där du kan mata in ett exempel på hur du vill manipulera din data.

Ovan är ett exempel hur jag dolde organisationsnumret med denna syntax istället ”xxx-xx –xx”. Kom ihåg att klicka på Tillämpa för att se resultaten.

Ett annat exempel jag har testat är att ändra datumformatet på en annan entitet, Kontakter.

3. Träna med exempel

Det finns även ett alternativ för att Träna med exempel som du hittar under rubriken Svar och Läs mer. 

Genom dessa steg kan du alltså att använda dig av redigeringsverktyget från Power Apps Studio och förenkla formelskrivning i Power Platform. På så vis får användaren som är aningen obekant med kodspråket ut mer värde av platformen.

Nyfiken på hur Microsoft Dynamics kan hjälpa er organisation?

Läs mer här

Ställ en fråga till oss:

Kontakta oss direkt

Kristofer Dahlström – Marketing Cloud Specialist

+4670 605 20 65

kristofer.dahlstrom@amanzia.se