Lunchrast på Amanzia

Amanzias egen Roland Högdahl har förutom ett stort intresse för Azure och Microsoft 365 även en passion för kitesurfing. När läget tillåter händer det att han i sin konsultroll ger sig iväg och arbetar på distans.

Roland inleder 2023 med att spendera en månad i Sydafrika.   

Hur kommer det sig att du hamnade i Kapstaden mitt i vintern?

– Ett par sköna vänner från surfkretsen hörde av sig i höstas och berättade att de hyrt ett stort hus på stranden i Kapstaden. Erbjudandet var en månads distansarbete, utbildning och kitesurfing och att det fanns ett rum till mig ifall jag var intresserad.  

Jag tänkte direkt att om jag missar denna chansen så kommer jag att ångra mig. Jag stämde av allt praktiskt att kunna distansarbeta från huset i Sydafrika och tackade sedan ja, vilket jag är oerhört glad för just nu.

Jag är också tacksam för att Amanzia och våra kunder är positiva till denna form av hybridarbete och stöttar mig att uppfylla mina drömmar.  

 

Hur upplever du Kapstaden och Sydafrika?

– Vi bor i ett fantastiskt hus precis vid havet en bit norrut längs den långa strand där ett flertal surfspots ligger. Ett fint område med den mäktiga Atlanten ständigt närvarande.

Jag har fått ett väldigt fint bemötande från de jag hittills mött. Jag upplever en laid back Kalifornienstämning i detta området med en massa folk vid havet och ständigt full aktivitet av diverse vattensporter och lek.  

Solnedgångarna är magiska över Atlanten och vyn över staden vid foten av det mäktiga Table Mountain ger mig rysningar varje gång jag betraktar det i skymningen. 

Hur ser en dag ut för dig just nu?

– Jag försöker starta mina dagar med ett dopp i det friska havet nedanför huset (ca 14 grader) och soltorka en stund innan jag gör mig en kopp kaffe och startar upp datorn. Sedan jobbar jag precis som om jag satt hemma eller på kontoret med mina arbetsuppgifter under dagen, Teamsmöten, utbildningar etc.  

Framåt eftermiddagen då alla börjar bli klara med sitt och om det finns vind så snackar vi ihop oss om dagens surf. Antingen kör vi här i Big Bay där vi bor eller så packar vi ett par bilar och drar iväg till annan spot. Sedan kör vi kitesurfing i lite olika discipliner d.v.s. vanlig twintip bräda, vågsurfbräda för kite eller hydrofoil beroende på förutsättningarna. Solen går inte ner förrän strax efter 20 så vi får långa fina sessions ända fram till solnedgången. 

 

Har du några tips till andra som funderar på att jobba på distans på exotiska platser?

– Mitt primära tips är helt enkelt att inte fundera så mycket på om du skall göra det utan gör det bara. Givetvis ska alla förutsättningarna finnas för att kunna utföra ditt arbete med kvalitet d.v.s. en stabil internetuppkoppling och elförsörjning och att dina uppdrag tillåter distansarbete.  

De senaste åren har jag levt lite som en digital nomad där jag från vår till sen höst i perioder bor i och jobbar från min husbil, oftast vid havet och nära en bra surfspot längs våra svenska kuster.  

Jag har kommit till ett kapitel i livet där jag har ganska stor frihet med utflugna barn etc. Jag väljer att bejaka detta och leva ett ganska fritt liv i nuläget och mår väldigt bra av det, vilket gynnar mig, min omgivning och mina kunder.

   
(Bilder från sommarboende på Gotland)

Jag avslutar med att referera till Miss Li’s sköna låt ”Lev nu dö sen” som för mig symboliserar hur jag väljer att leva mitt liv i nuläget. 

 

Hang loose!

/Roland

Roland Högdahl

Teknisk specialist

roland.hogdahl@amanzia.se

Är du också intresserad av en karriär på Amanzia?