4 Steg till att Skriva Snabbare

Lär dig knep som ger konkreta resultat enligt professionella maskinskrivare

Läs merKontakta oss
  • 4 Steg till att Skriva Snabbare

Varför vill man skriva snabbare?

Att skriva snabbare kanske känns som en onödighet. Vi vet ju redan hur man skriver på ett tangentbord. Men att skriva långsamt är en betydligt större börda än vad du tror.

Att kommunicera med en dator är lite som att konversera med en kompis från ett annat land. Ju bättre ni kommunicerar med varandra desto trevligare och roligare kommer ni ha tillsammans. Lägger vi till faktorn att du och din kompis kommunicerar med varandra varje dag, 8 timmar om dagen, blir motivationen att öva “språket” mer en självklarhet.

4 Steg till att skriva snabbare

Fingerpositioner

Det finns bara ett korrekt sätt att hålla fingrarna på keyboarden. Det finns inga alternativa positioner för folk med “stora fingrar”, och det är absolut inte snabbare att köra pekfingervalsen. För att skriva fort måste man vänja sig vid den standardiserade fingerpositionen.

Tummar: [Spacebar]

Höger: Pek[J], lång[K], ring[L], lil[Ö]

Vänster Pek[F], lång[D], ring[S], lil[A]

Följ sedan diagrammet nedan för att se vilka fingrar som ska täcka vilka tangenter.
Detta kan vara svårt för vissa att lära om då man har skrivit på samma sätt en längre tid, dock är det absolut nödvändigt för att öva upp skrivhastigheten.

Ögonen på Skärmen

Nästa steget är att aldrig kolla på tangentbordet när du skriver. En förutsättning för att skriva snabbt är att lära fingrarna var knapparna befinner sig utan att titta ned. Detta göra att du kan ha ögonen på skärmen samtidigt som du skriver för att uppmärksamma fel i texten. Målet är att fokusera på vad du skriver, inte hur du skriver. Detta kommer såklart med övning.

Ctrl/Opt + Backspace

Det mest användbara kortkommandot när det kommer till att skriva är:

Ctrl + Backspace = PC

Opt + Backspace = Mac

Vad detta kommando gör är att det raderar hela tidigare ordet istället för bara en bokstav. Detta är mycket användbart ifall man skrivit fel i mitten eller början av ett ord och snabbt vill ta bort hela ordet och skriva om. Det är också användbart ifall man ska ta bort mycket text på ett snabbt och smidigt sätt.

Övning ger färdighet

Sista steget till att bli snabbare på att skriva är att öva, öva, öva.

Vi rekommenderar att du övar två till tre gånger i veckan, 10 minuter per gång.

För att öva fingerpositioner rekommenderar vi:

Typingclub

Typingclub har ett spelliknande koncept för att strategiskt öka din skrivhastighet och bekanta dig med tangentbordet. Deras “spel” är helt gratis och innehåller introduktioner, tips, test och minispel för att hjälpa just dig att få en bättre känsla för tangentbordet.

När du känner dig bekväm med fingerpositionerna är det dags att öva upp precision och hastighet. För detta rekommenderar vi:

Keybr

Keybr använder data från när du skriver till att lokalisera vilka knappar du verkar ha problem med och utformar övningarna för just dem. Man kan också se hur många WPM eller “words per minute” du skriver så att du alltid kan se och följa dina framsteg.

© Copyright - Amanzia 2024